onsdag 1. februar 2012

Hvor ble det av folkeskikken?

Jeg har noen blogger jeg må innom hver eneste dag. Gjerne flere ganger for dag. En av bloggene jeg leser daglig er Lene Orvik sin. I dag var intet unntak. Det var ikke kommet noe nytt innlegg enda i dag, men jeg så at hun hadde fått en del kommentarer på det siste hun la ut i går, og jeg gikk derfor inn for å se. For all del, hun hadde fått mange koselige kommentarer på teksten som handlet om browniesen hun hadde spist og gåturen med svigermor. Men det var en kommentar lenger ned som brant inn i hjertet mitt. En person med navn m(anonymiteten lenge leve) angrep Lene. Hun var falsk, overfladisk og det gikk rykter om henne. At hun kunne finne på å savne kjæresten etter et par dager borte fra han var også helt forferdelig, for det var jo andre som var lenger borte fra sin kjæreste. Og for å ikke snakke om at hun hadde flyskrekk. Hvem i all verden tror hun at hun er, som forteller at hun er redd når hun skal fly....

Ofte skjønner jeg at det jeg leser, er noe bloggeren kommer til å få kritikk for. F.eks når Fotballfruen kjøper perlehengere til alle sine klær. Og da mener jeg ikke at jeg reagerer på det selv, men ut fra det som blir skrevet skjønner jeg at dette er noe andre kommer til å reagere på. Jeg skjønte derimot ikke at det skulle bli leserstorm når den samme Fotballfruen la ut bilder av en kurv på badet med toalettpapir. Tenk det, hun hadde ikke Lambi, men First Price toalettpapir....Det var tydeligvis værre enn å banne i kirken.

En annen side av denne saken, som kanskje bekymrer meg enda mer, er at blogging er veldig populært blant dagens ungdom. Ikke det at selve bloggingen bekymrer meg. Tvert imot så synes jeg det er flott at de blogger. De viser en enorm skriveglede, de skjerper seg veldig når det gjelder rettskrivning og det er ingen grenser for hvor mye tekst de klarer å produsere. Det som bekymrer meg er at de gjennom kommentarene på bloggene lærer at det å kritisere andre er greit. Gjerne helt uten å være konstruktiv og ved å si mest mulig stygt. Det verste er at mange av de som skriver disse kommentarene er voksne mennesker.

En av mine favorittbøker som barn var Folk og røvere i Kardemommeby. Der hadde de kun en regel: "Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil". Og enda så mange uenigheter det er mellom verdens religioner og livssyn, så har de en regel som er felles for nesten alle. Den gylde regelen. Den har mange ordlyder, men min favoritt er: "gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg". Jeg tror mange kunne begynt å leve litt mer etter disse reglene. For jeg tviler på at alle dere som kommer med lite gjennomtenkte eller konstruktive tilbakemeldinger hadde ønsket å få slike kommentarer selv?! Det er så alt for enkelt å skrive noe stygt anonymt. Eller tiske og hviske bak ryggen på folk. Men hvis det ikke er noe man kunne sagt ansikt til ansikt, så er min oppfatning at man bare kan la vær å si det. Vi trenger faktisk ikke skrive alt vi tenker. Det er jo ikke sånn at bloggere skal tåle alt oppgulpet andre kommer med, bare fordi de er bloggere og dermed har valgt selv å skrive! De er vanlige mennsker og har følelser som jeg og du.

Jeg sier ikke at man bare skal være positiv. Kritikk er helt greit, men la den være konstruktiv!
1 kommentar:

  1. Så sant så sant Guro. Mange burde tenke seg om hva de skriver og gjør mot andre. Denne burde alle ha i bakhode: "gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg". :o)

    TAO

    SvarSlett